Искат увеличаване на данъчното облекчение за саниращите жилищата си


Искат увеличаване на данъчното облекчение за саниращите жилищата си
Снимка: Община Казанлък

3262

Въвеждане на данъчно облекчение до 10 000 лева (за заплатени разходи по труд и материали) за лицата, които извършват енергоефективно обновяване на жилището си искат от Асоциация Активни потребители. Сега облекчението е 2 000 лева.

От сдружението са изпратили писмо до основните политически партии, участващи предстоящите избори с призив да насочат усилията си именно към мерки за осигуряване на сигурност, предвидимост и ефективност в прехода към енергоефективност и възобновяеми източници на енергия.

По-конкретно от Активни потребители предлагат:

Улесняване на административната процедура по вписване на сдружение на етажните собственици, като общинската администрация служебно да вписва в БУЛСТАТ сдружението.

Промяна към диференциран подход към различните участници в етажната собственост в случаите на участие в различни схеми и програми за енергийна ефективност. Финансирането и/или достъпът до финансов ресурс следва да се прилага диференцирано, като се запази възможността за 100-процентово безвъзмездно финансиране на най-уязвимите – енергийно бедни домакинства, а за останалата част от участниците да се прилага подходът на процентно, макар и минимално, участие.

Предложение за въвеждане на данъчно облекчение до 10 000 лева за лицата, които извършват енергоефективно обновяване на жилището си (за заплатени разходи по труд и материали) – понастоящем е 2 000 лева.

Предложение за ускоряване на процеса по създаване на публично-частни партньорства за енергоспестяване - дружества за предоставяне на енергийни услуги (ДПЕУ), чиято цел е да се ангажират с финансиране на проекти за енергийно обновяване и монтиране на инсталации за възобновяема енергия в жилищни сгради. /За собствениците на недвижимите имоти няма допълнителни разходи, тъй като програмата би се осъществила на основата на договори за енергоспестяване с гарантиран резултат, а същите тези собственици ще се ползват от директните спестявания от сметките си за енергия след ефективното изпълнение на енергийно ефективни мерки/.

Колко плащат за ток в Черна гора: Официални данни за февруари 2023 година

Промяна на енергийните регулации в България за създаване на условия за ефективно и доброволно създаване на енергийни общности. Енергийните общности в ЕС са инструмент за активиране на потребителите като потребители-производители (prosumers) и са основа на процеса на децентрализация и „демократизация“ на енергийния пазар.

Предложение да се провеждат ефективни и широкомащабни информативни кампании за проекти свързани с енергийна ефективност и възобновяеми източници на енергия.

Реформата „За едно гише“ – ключова в процеса на активиране и облекчаване на потребителите на енергия. Чрез осигурения единен достъп на едно гише реално ще се подпомогнат гражданите и бизнеса с разнообразна информация, с техническа помощ и съвети относно нормативни, технически, финансови и други практически въпроси, свързани с програмите, схемите и проектите за повишаване на енергийната ефективност.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички