Бургас - Александруполис върви по план: Визитата на Румен Радев в Гърция


Бургас - Александруполис върви по план: Визитата на Румен Радев в Гърция
Снимка: Президентство

3985

Петролопровод между Бургас и Александруполис отново е на дневен ред. Президентът Румен Радев проведе среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, на която бяха подписани двустранни меморандуми между България и Гърция.

Петролопроводът беше изоставен от българска страна преди години - след референдум, а точно преди пандемията Русия изяви желание да поднови преговорите за реализация на проекта.

Сега проектът за петролопровод е със съвсем различна визия от тази, която не успя да се наложи в първото десетилетие на XXI век. Тогава идеята беше руски петролни танкери да разтоварват суров нефт в Бургас и той да се транспортира до Гърция, сега е обратното - суров петрол от Гърция да идва по тръба до Бургас. Това ще е начин да се осигурят сигурни доставки за "Лукойл Нефтохим" извън руския петрол.

По въпроса се изказа и Тодор Георгиев от Националната асоциация "Българско Черноморие". Той заяви пред "Нова Нюз", че в Поморие може да се организира нов референдум относно проекта - но този път той да е с резултат "за", защото няма да има разтоварване на танкери на българското крайбрежие т.е. отпада опасението за екологична катастрофа. Въпросът сега обаче е откъде ще минава тръбата, тъй като има защитени територии по маршрута.

Това обаче не е единствената тема, за която беше подписан меморандум. Втората е в газовата сфера - за осигуряване на достъп на България до гръцките терминали за втечнен газ и на Гърция до нашето газохранилище в Чирен. Пред "Катимерини" Радев отбеляза също така, че продължава работата по изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, който следва да бъде завършен до края на 2023 г. и да се превърне във "врата към световния пазар на втечнен природен газ".

СНИМКА: Президентство

"Подписаните енергийни споразумения са поредна крачка в задълбочаването на стратегическото партньорство между България и Гърция, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделени европейски ценности", посочи Румен Радев. Обща бе позицията, че политическата воля на най-високо равнище в България и Гърция е фактор за търсенето на съвместни практически решения в дух на солидарност на проблемите със сигурността на енергийните доставки, сериозно нарушени вследствие на войната на Русия срещу Украйна. И Радев, и Мицотакис отбелязаха значението на гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност между България и Гърция за изграждането на надеждни вериги за доставки по оста Север-Юг в условията на задълбочаващ се военен конфликт в непосредствено съседство.

В българската делегация, водена от президента Румен Радев, са заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов.

ОЩЕ: България и Гърция възраждат нефтопровода Бургас-Александруполис

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички