Бабиш казал на Борисов, че договорите за ЧЕЗ са финализирани, има и законови пречки за национализация


Бабиш казал на Борисов, че договорите за ЧЕЗ са финализирани, има и законови пречки за национализация
Снимка:

6256

Сагата с продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ няма край. И през днешния ден вече има две новини, които се явяват сериозна пречка по отношение на натиска българската държава да национализира ЧЕЗ.

На първо място стана ясно, че чешкият премиер Андрей Бабиш е разяснил на българския си колега Бойко Борисов, че договорите за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ са де факто сключени. Бабиш казва какво е говорил в официално съобщение на сайта на чешкото правителство.

Получих уверения от Борда на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона, както по отношение на "Инерком България", така и по отношение на източниците на финансиране и, че не са налице основателни причини, поради които сделката да не бъде сключена. Надзорният съвет на ЧЕЗ многократно е уверяван в същото от Борда на директорите на ЧЕЗ.

Българският премиер също беше заинтересуван като цяло от възможността българската държава да придобие ЧЕЗ, вместо "Инерком". По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с "Инерком България" вече са приключени.

И още пречки

Пред Нова телевизия енергийният експерт проф. Атанас Тасев посочи, че желанието на държавата да има контролен пакет от 34% противоречи на Търговския закон, както и вероятно на вече сключения договор. Според Тасев, много е вероятно в договора да има клауза за забрана за препродажба на дела, който Гинка Върбакова купува – поне за определен времеви период. Тази информация беше казана и от самата Върбакова. Отделно, ако Върбакова иска да продава, то първо трябва да предложи това, което продава, на миноритарните акционери в българските дружества на ЧЕЗ – това е урегулирано в Търговския закон.

Бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров пък видя слаб Закон за енергетиката, защото КЕВР нямала правомощия като на КФН и БНБ – за предварителна проверка и да дава разрешение на субекти, които искат да са акционери в големите енергийни дружества.

Властова позиция

Крайно интересно вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не вярва ЕК да се намеси в сделката за ЧЕЗ. Изявлението на Дончев идва въпреки факта, че говорим за сделка от такъв мащаб, която е транснационална – между чешка и българска компания.

Дончев отрече и, че държавата иска да шантажира Гинка Върбакова и да ѝ вземе бизнеса. Той разкритикува и разузнаването, защото публично казало, че преди 8 години Credit Suisse оценило активите на ЧЕЗ в България на 225 млн. евро, а сега цената, за която се говори, че се продават, е поне 320 млн. евро. Цената е формирана в наддаване, с оферти, затова не виждам смисъл да се коментира дали е висока – тя е станала такава по пазарен път, беше тезата на вицепремиера. Той не видя плюс в предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова да се води колективен иск от потребители на ЧЕЗ, за да се спре сделката. Според него такова дело няма да даде необходимия резултат, защото не може правно да го направи. Той предупреди, че цялата сделка може да излезе на България над 1 млрд. лева заради репутационен риск.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички