Засилен контрол на месото в заведенията заради африканската чума


Засилен контрол на месото в заведенията заради африканската чума
Снимка: Pixabay

2287

Във връзка с постоянните промени в епизоотичната обстановка в Европейския съюз и опасността от засягане на България от африканска чума по свинете Българската агенция по безопасност на храните повишава нивото на мерки, които взема с цел превенция на заболяването.

От 21 август със заповед на изпълнителния директор е въведен засилен контрол в заведенията за обществено хранене и в обектите за междинно съхранение на странични животински продукти и моторни превозни средства за превоз на такива продукти, съобщава ведомството.

При проверките се обхваща начинът на отделяне, идентифициране и проследяване на всички отпадъци от храни от животински произход (включително и кухненските отпадъци).

Проверяват се условията на съхранение и начинът на унищожаване на отпадъците и в двата вида обекти. Задължително е унищожаването им чрез обезвреждане по методите, посочени в регламента на ЕС, в екарисаж или в инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани в областните дирекции по безопасност на храните.

През първата седмица от действието на заповедта са извършени 177 проверки. Издадени са 69 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.85809
  • GBP
    1
    2.3487
  • JPY
    100
    1.20337
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички