Предстоят Великденските празници и традиционното запасяване с яйца. Тъй като у нас в този период се консумират около 30 млн. яйца, потребителите ще бъдат изправени пред избор – български или вносни? Агнешкото поскъпна с 15%, съмнителен внос залива пазара
Българските яйца са правилният избор, тъй като вносните ще дойдат у нас цял месец след католическия Великден и няма да са пресни, a при старите яйца има опасност от салмонела. Това става ясно от думите на проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите у нас, предава bgfermer.bg.
По думите на проф. Белоречков, за да се набавят нужните 30 млн. яйца ще бъде необходима около седмица на производителите. „Така че, когато и да ги купите, ще имате пресни български яйца за Великден, защото срокът им на съхранение е 28 дни при стайна температура от 18 градуса“, казва той.
-
По колко яйца можем да ядем на ден
Великден настъпи и яйцата са основното в менюто, но безопасн...
виж още
Според проф. Белоречков, практиката показва, че при вносното птиче месо обикновено се открива салмонела, което трябва да служи като аларма за вносните яйца. Старите яйца са опасни, тъй като имат голяма въздушна камера и при варене лесно се пукат и пълнят с вода. Така, ако не се варят поне 12 минути се появява опасност от салмонелоза, обяснява той.
Българските яйца изпреварват по безопасност продукцията от повечето държави по света, тъй като страната ни е една от малкото, където се прави ваксинация на птиците за салмонела, става ясно от думите на проф. Белоречков. От Съюза на птицевъдите разчитат на Българската агенция по безопасност на храните за стриктни проверки на вноса на всички яйца, добавя той.
Коментари