Вносът на домати в България продължава да расте, като от 35 000 т през 2013 г. той достига до 70 000 т през 2016 г. Това показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, предаде fermer.bg.
Негативната картина се дължи на непрекъснатото свиване на родното производство. Площите с домати са сравнително малки, оттук са малки и произвежданите количества, а добивите завият силно от климатичните условия.
Нараства и вносът на пипер - от 15000 т стига до 26 000 т, а най- малко е увеличението при краставиците – от 13000 т на почти 20 000 т между 2013 и 2016 г.
Според специалистите секторът трябва да залага в по-голяма степен на новите технологии. Потребителите ще обръщат повече внимание на вкуса, аромата и качеството на зеленчуците. Очаква се стабилен ръст в търсенето на пипер, както и на запазване силното търсене на краставици, докато при доматите се предвижда задържане в следващите години.
Коментари