Използваните площи за зеленчукопроизводство в земеделските стопанства са над 46 хил. хектара, а реколтираните открити площи са с 46% повече от 2014 г. Това показват окончателните данни на отдел „Агростатистика“ за стопанската 2015 г., цитирани от fermer.bg.
Най-големи са площите с картофи – 11 017 ха, пипер – 3 681 ха и зрял фасул – 3 314 ха. Оранжериите са с площ 968 ха и са използвани 1.3 пъти за производство на зеленчуци.
Продукцията от зеленчуци – реколта 2015, е увеличена със 17% спрямо предходната година и достига 613.4 хил. тона. Оранжерийното производство е 97.2 хил. тона.
Най-голямо увеличение на производството спрямо 2014 г. се наблюдава при бобовите култури – 278%, при дините – 78% и при пипера – 36%.
Производството на картофи е 164.9 хил. тона, домати – 121.6 хил. тона, краставици и корнишони – 50.3 хил. тона. Произведени са 2 520 тона култивирани гъби.
Най-голямо увеличение на средните добиви се наблюдава при дините с 59%, при картофите – с 15% и при ягодите – с 6%.
Коментари