Над 60 хил. ха са били използвани за производството на зеленчуци през 2016 г. Това сочат окончателните резултати от проведено изследване на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
По техни данни реколтираните открити площи със зеленчуци са с 32% повече спрямо 2015 година. Съответно площите с домати са нараснали с 32%, със зеле – с 54% и с дини – с 48%.
През последните години се наблюдава и тенденция на увеличаване на площите с бобови култури. През 2016 година те са с 22% повече спрямо предходната. С най-голям относителен дял от реколтираните сухи бобови култури е нахутът (41%), следва лещата (34%) и зрелият фасул (21%), пише fermer.bg.
През 2016 г. са произведени общо 812.3 хил. тона зеленчуци, от тях 113.1 хил. тона са оранжерийното производство.
Най-голямо е производството на домати – 141.4 хил. тона, краставици и корнишони – 66.7 хил. тона, картофи – 127.2 хил. тона, дини – 85.7 хил. тона и пипер – 72 хил. тона. Увеличение на производството спрямо 2015 година се наблюдава и при лещата – с 227%, нахута – с 96%, дините – с 48%, но също и при доматите – с 35%. Произведени са също 1 473 тона култивирани гъби.
Що се отнася до добивите, най-голямо увеличение на средните добиви, се наблюдава при сухите бобови култури и зеленчуците от рода Brassica – зеле, карфиол и броколи.
Коментари