Половината от тестваните фуражи в България съдържат генномодифицирани организми, алармира неправителствената организация "За Земята".
Тя се позовава на данни от Агенцията по храните, получена по Закона за достъп до обществена информация.
Наличието на ГМО във фуражите обикновено се дължи на соята в тях, тъй като близо 90% от соята в света е генномодифицирана. Проблемът е, че потребителите не са информирани за това, заявява Ивайло Попов от "За Земята".
"Няма как по европейското законодателство да изискваме крайният продукт - месото, млякото и яйцата да бъдат етикетирани, че съдържат ГМО, когато животните са хранени. Това, което работи в Европа, е обратният подход - с доброволно етикетиране "Без ГМО" като са разработени стандарти", допълва той.
Предстои такъв стандарт за доброволно етикетиране "Без ГМО" да се разработи и в България.
Коментари