Цената на агнешкото у нас остава без промяна и за Гергьовден. В магазините традиционното за празника месо, което не е внос, почти достига 30 лв. Във фермите цената е 20 лв. за килограм, но задължително се купува цяло агне и е с предварително записване.
"Хората сега нямат толкова пари да дават за агнешкото 27-28 лв, 30 лв., не е като преди. От Македония и Румъния идва агнешко по-евтино. Хората искат по-евтини, но българското агне е по-хубаво, но по-скъпичко малко", казва Селим Дилмен, собственик на магазин за месо пред БНТ.
Отчита, че ако преди семействата са можели да си позволят по цяла плешка или бут, сега взимат на килограм.
32 тона агнешко от Македония се оказаха годни за ядене, но ще се преработват
Животновъдите у нас се конкурират сериозно с вноса от съседните страни. "Нормално купуват, но като имаше тая година пак от Македония внос един месец и по-рано и те се наситиха за големите вериги и взимат по по-малко. Даже има места, в момента се чудят какво да си правят агнетата", обясни Димитър Вършилов - животновъд.
По данни на браншовите организации 70 процента от месото за празниците извън големите градове се купува директно от фермите. Цената при фермерите за живо тегло сега е 10 лева.
"Около големите градове много се търсят, а в Северна България и някои погранични места агнетата им остават и няма кой да ги купи", допълва Вършилов.
Българското агнешко може да се познае в магазините по синия печат, докато това от внос е с червена маркировка.
Коментари