Има сериозна заплаха за качеството на меда тази година. Възможно е наличието на глифозад в него. За големия проблем на пчеларите алармира пред Агрозона Драгомир Драганов от Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелен мед и пчелни продукти.
В опитите си да презастраховат продукцията си фермерите предозират препаратите, с които пръскат.
„В нивите се изхвърлят големи количества глифозат, за да се убие всяка тревичка. А той се натрупва в храни, в почва, в растенията и после отива в меда“, обясни Драганов, който един от най-големите износители на български биомед.
„Има засечени дози, с които този продукт не трябва да се яде, а той се консумира като здравословна храна. Проблемът обаче тепърва ще става все по-голям. Наличието на глифозат се засича от немски лаборатории, у нас няма кой да го открие“, допълва още експертът.
Коментари