Зеленчуците, които произвежда България, основно домати, краставици, моркови и тиквички, са едва 0.7% от общото производство на зеленчуци в Европейския съюз (ЕС) за 2015 година. Това сочат данните на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА).
България заема около 1.2% от площите със зеленчуци, а делът на страната ни в производството на основните зарзавати, отглеждани в ЕС, е нищожен. Според анализите на CAPA Испания е водещата сила в производството, а Италия - в замеделските площи.
През изминалата година в ЕС са произведени общо 17.7 млн. тона зеленчуци или това са 35 кг на глава от населението.
Тенденциите, които се засилват на световните пазари в момента, са свързани с фокус върху качеството и стойността на продукцията, а не върху обема на производството. Потребителите започват да държат все повече на разнообразието и вкусовите характеристики на зеленчуците, които си купуват, а не само на цената им, казват специалистите.
Припомняме, че Европейският парламент препоръча на Европейската комисия да обърне по-сериозно внимание на търговията с плодове и зеленчуци и да предприеме действия за намаляване на “нелоялните търговски практики”, прилагани от големите търговски вериги.
Коментари