През изминалата 2017 г. България е внесла с 1,2% повече пресни зеленчуци спрямо 2016. Импортът на пресни плодове обаче е намалял с 4,5 на сто, показват статистически данни, цитирани в оперативния анализ на земеделското министерство.
Увеличение има при доставките на картофи – с 4,5 хил. тона – с близо 14%, и на домати – с 5,1 хил. тона (или 7,3%). Нараства и вносът на краставици, тикви, патладжани и чесън спрямо 2016 г. – с между 2,6% и 38,5% като най-значителен е ръстът при чесъна. Вносът на зеле намалява с 30,8%, а на пиперки, гъби, лук и моркови – от 4,5% до 14,1%.
Доставките на пресни плодове на годишна база намаляват основно заради регистриран спад на импорта на цитрусови плодове – с 10,3 хил. тона (намаление с 9,6%). По-малко са и внесените ябълки – с 5,1 хил. тона (с 11,8%), гроздето – с 4,5 хил. тона (с 27,2%) и дините – с 3,7 хил. тона (с 10%). От плодовете, които се произвеждат в страната, понижение има и при вноса на пъпеши, вишни, сливи и ягоди – от 12,2% до 60,9% като най-значително е при сливите.
Повече са внесените праскови, кайсии, черупкови плодове, круши и череши – с между 24,8% и 68,7% на годишна база, като най-чувствителен ръст се отчита при кайсиите.
Коментари