Българи създадоха технология за устойчиво отглеждане на лимец


Българи създадоха технология за устойчиво отглеждане на лимец
Снимка: iStock/Guliver

5462

Технология за устойчиво отглеждане на еднозърнест лимец, подходящ за производство на бира, създадоха в Института по растителни генетични ресурси в Садово. Това съобщи доц. д-р Станислав Стаматов, зам.-директор на Института по растителни генетични ресурси в Садово, пред "Фокус".

„Лимецът стана интересна култура в последните няколко години, тъй като все повече хора се интересуват от здравословен начин на живот“, каза доц. д-р Стаматов.

Проектът е международен, в него участват чешки и немски партньори. На учените от Института в България е било възложено да намерят път за устойчивото отглеждане на лимеца. „Няколко години се занимавахме с това и вече имаме такава технология“, каза доц. д-р Стаматов.

Изследвани са били няколко основни звена - намиране на предшественик, дата на сеитба и гъстота на сеитба, както и борба с болести и неприятели. Според Стаматов постигнатите резултатите са повече от добри.

„Добивите, които получихме през времето на експеримента, са средно над 200 килограма на декар“, каза доц. д-р Стаматов. По думите му в световната практика досега добивите варират около 100 - 120 килограма от декар.

По думите му България може да постигне едно много добро производство на лимец в световен мащаб.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.87844
  • GBP
    1
    2.35062
  • JPY
    100
    1.21601
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички