Постоянно заетите в лозаро-винарския отрасъл са 200 хил., а при гроздобер общо в сектора работят до 350 хил. души. Това каза инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ), пред "Фокус".
„Единици са предприятията, които имат винарска компания, а нямат лозови насаждения или обратното. Постоянно заетите в лозаро-винарския сектор през годината на постоянни трудови договори са 200 хил. души. Когато има и гроздоберна кампания до 350 хил. са общо заетите в прибирането на реколтата грозде, преработването й и производството на вино“, коментира инж. Коев.
Той поясни, че вече сме в навечерието на стартиране на гроздоберната кампания.
„През последните пет години август се наложи като месеца, в който започва гроздоберът. Той започва с ранните десертни сортове, които се продават по тържища и пазари за консумация от хората. След това се прибират белите сортове: „Мускат отонел“, „Совиньон блан“ и „Юни блан“, допълни инж. Коев.
Коментари