Tазгодишната реколта от лавандула е добра като количество. Това каза Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация „Биопродукти” пред "Фокус".
По думите ѝ количеството произведен лавандулов цвят и лавандулово масло е много по-голямо от предходни години и по-голямо от това, което може да поеме пазарът. „Това ще е причината пазарът да отсее този път висококачественото лавандулово масло от това, което не отговаря като показатели на стандартите и търсенето”, коментира Ралчева.
По отношение на средния добив на лавандула за страната Ралечва обясни, че разликата в добивите в различните региони е голяма - около десет пъти.
„Има разлика между Северна България - Добруджа, където има плодородни земи, и традиционните планински райони за лавандулата, каквито са Казанлък, Карлово, Стрелча и Панагюрище, където почвите са по-бедни, а терените по-трудни за работа, но пък там се получава висококачествено лавандулово масло”, каза тя.
Именно заради тези разлики трудно може да се каже какъв е средният добив за страната - количествата варират от 150 до 1500 кг.
Коментари