Земеделски съсловия на бунт срещу законови промени

Земеделски съсловия на бунт срещу законови промени
Източник: БГНЕС

Фермери се заканиха да излязат на протести и да блокират пътища в страната. Причината е в предложените промени в закона за горивата, които ще задължат земеделските производители да се регистрират по нови бюрократични режими, ако ползват гориво за земеделски нужди.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите са категорично против промените. На 3-ти април фермерите ще направят протестно зареждане на тракторите си в масовите бензиностанции, а не във ведомствените, предаде "Дарик".

Зърнопроизводителят Радослав Христов обясни повече за предложението, което фермерите дават: „Предложението е едно-единствено. Тъй като не сме, както всички разбраха, търговци и складодържатели на горива, земеделските производители, които са крайни потребители и упражняват специфична дейност, да бъдат извън обхвата на този закон”.

Христов напомни, че преди две години отново имаше разгорещен дебат, бяха проведени срещи и в крайна сметка там нещата са били урегулирани с наредба. „В момента на земеделския производител му е вменено задължението всяка доставка на гориво да я отчита в НАП по електронен път – от кого я е купил, в колко часа, колко литра, с какъв документ, фактура и така нататък. Тоест режимът вече е урегулиран, направен е. Продължават да се вменяват върху тези режими допълнителни, с допълнителни финансови условия”, твърди зърнопроизводителят.

По думите му, за да бъде даден земеделски производител в синхрон с готвените промени, то би му се наложило да даде допълнителни средства.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.