Здравната каса проверява починала ли е пациентка заради неплатена аортна клапа

Здравната каса проверява починала ли е пациентка заради неплатена аортна клапа
Източник: iStock/Guliver

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще направи проверка по случая с починала в столична болница пациентка, която според неправителствени и пациентски организации не е могла да си заплати лечението си.

Ако се установи, че от пациентката са искани пари, ще бъдат предприети мерки, информира зам. здравният министър Жени Начева, цитирана от "Дарик".

Преди ден председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров информира за починала жена, която се нуждаела от неоперативно поставяне на сърдечна клапа, на стойност над 15 000 лева.

По думите на Кацаров според новите цени на медицинските изделия Здравната каса заплаща за въпросната клапа едва 2600 лева и разликата е непосилна за повечето пациенти.

От болницата обаче обяснили, че жената е починала заради тежкото си здравословно състояние, подчерта днес зам.-министър Начева. Тя допълни, че намалението на цените на медицинските изделия не трябва да е за сметка на пациента, а за сметка на фирмите, които ги доставят.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.