Засега няма да има законодателни промени заради казуса "Олимпик"


Засега няма да има законодателни промени заради казуса "Олимпик"
Снимка: БГНЕС

2493

Към момента няма да бъде пипан Застрахователният кодекс и няма да се използват пари от Обезпечителния фонд, който се управлява от Гаранционния фонд. Това реши парламентът по казуса с фалиралата кипърска застрахователна компания "Олимпик", предаде Actualno.com.

Извънредното заседание на Народното събрание почна по типичен за депутатите стил – в скалата на казаното преди време от червения народен представител Иво Христов за състоянието "дебил".

Можеше това заседание да е поне два дни по-късно, правилникът го позволяваше. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, който визира започващия днес Курбан Байрям. Все едно да направим заседание на Коледа, обясни гледната точка на мюсюлманите Цонев, който не е мюсюлманин.

Веднага след това, на два пъти депутатите отхвърлиха заседанието да се предава по БНТ. И в двата случая управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" се въздържаха, което беше достатъчно предложението за пряко предаване да не бъде прието.

Позицията на ГЕРБ

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова наблегна на това, че нещата ще се решат по кипърското законодателство – затова и държавата следва да проучи какви са възможностите да се помогне най-вече юридически на българските граждани, пострадали от фалита на "Олимпик". ГЕРБ също поиска от КФН "актуална информация“ относно това как е контролирала „Олимпик", какви вноски е внесла кипърската компания в Гаранционния фонд и защо и какво става с Гаранционния фонд като цяло. Депутатите на най-голямата партия искат доклад за действията на държавата и резултатите от проучването на КФН да бъдат представени на 7 септември.

Позицията на БСП

Държавата да продължава да проучва всички възможности българските граждани, засегнати от фалита на "Олимпик", да бъдат обезщетени, настояха социалистите – включително с промяна на българското законодателство. Освен това – да има официален доклад от КФН и отчет относно състоянието на "Олимпик", както и на Гаранционния фонд като цяла. А на 3 септември финансовият министър и КФН да кажат какво са открили и направили.

Крум Зарков от БСП обяви, че действията на КФН и държавата са недостатъчно добри. Обещанието да се ангажира кипърски адвокат няма да помогне с нищо, ако българските граждани трябва да си търсят парите от масата на несъстоятелност, защото за тях нямало да остане нищо. Освен това Зарков напомни, че испанският собственик на "Олимпик" Диего Гонзалес Алонсо е със забрана да осъществява инвестиционна дейност в Испания точно чрез компанията Hispakol, с която държи "Олимпик".

Червеният депутат попита и как така обезщетения ще се търсят от пострадали при катастрофи в Кипърския гаранционен фонд, а не в нашия, след като "Олимпик" е внесла 14 млн. лева – 12 млн. в "Незастраховани МПС" и 2 млн. в "Обезпечителен фонд". Затова и БСП иска цялостен отчет какво става в Гаранционния фонд.

В отговор финансовият министър Владислав Горанов предупреди изрично, че може Обезпечителният фонд да поеме щетите по сключени полици с "Олимпик" (бел. ред. - не по щети заради ПТП с трета страна), но трябва да се води дебат, защото това означава да се вземат пари от всички български застрахователи т.е. всички българи, тъй като Обезпечителният фонд работи само за фалирали български застрахователни компании - по закон!

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички