Световната банка ще избере нов президент до средата на април

Световната банка ще избере нов президент до средата на април

Световната банка (СБ) очаква да избере своя нов президент вместо Джим Йон Ким, напускащ поста на 1 февруари, преди традиционната пролетна среща, която ще се проведе 12-14 април във Вашингтон тази година. Това се посочва в изявление, публикувано от пресслужбата на банката.

"Кандидатурите трябва да бъдат подадени от 7 февруари до 14 март", се казва в изявлението. "Очаква се новият президент да бъде избран преди пролетното заседание през 2019 г.", добави пресслужбата, цитирана от ТАСС.

След изтичане на срока за подаване на кандидатурите изпълнителните директори на СБ ще изготвят кратък списък с максимум трима кандидати и с тяхно съгласие ще публикуват имената на тези, които са в списъка. Като се очаква новият президент да бъде избран преди пролетното заседание през 2019 г.,” се казва в документа.

По-рано онлайн изданието Дейли колър съобщи, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп обмисля възможността за номиниране на заместник-държавния секретар на САЩ по международните въпроси Дейвид Мелпас, който е известен с консервативните си възгледи.

Както се съобщава в изявление, публикувано от Световната банка в понеделник, сегашният президент на организацията Джим Йон Ким напуска поста си на 1 февруари. Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева ще изпълнява временно задълженията на ръководителя.

Джим Йон Ким пое ръководството на Световната банка на 1 юли 2012 г. за срок от пет години, а през 2016 г. съветът на директорите отново го избра на тази позиция. Той е президент на организацията повече от шест години.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.