Стартовата заплата на медицинските сестри ще стане 950 лева


Стартовата заплата на медицинските сестри ще стане 950 лева
Снимка: Actualno.com

3434

Правителството гласува допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството за здравеопазването за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че това се прави с цел гарантиране на по-добри условия и предпоставки за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите в съответствие с потребностите на населението и правилата за добра медицинска практика, предаде "Фокус".

„С посочената сума ще се увеличат разходите по политика в областта на диагностиката и лечението в бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“, заяви здравният министър. Ананиев посочи, че средствата ще бъдат предоставени като субсидия на болниците. „Направеният анализ на всички лечебни заведения показва диспропорции и отклонения в механизмите в начините на формиране и разпределение на разходите по икономически елементи – в това число и разходите за персонал“, заяви той.

Ананиев посочи, че началните заплати за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи ще станат 950 лв.

"Икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем проекта за допълни разходи по бюджета на МЗ", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов. 

В последните месеци имаше няколко протеста на медицински служители в различни градове на страната с искане за увеличаване на възнагражденията. Недостигът на медицински сестри поради засилената им емиграция е сред най-големите проблеми на българското здравеопазване.

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички