САЩ разследват данъка на Франция върху американските техкомпании

САЩ разследват данъка на Франция върху американските техкомпании
Източник: iStock/Guliver

САЩ започнаха разследване на планирания във Франция данък върху технологичните гиганти, предаде БГНЕС.

Разследването е по разпореждане на американския президент Доналд Тръмп.

"Съединените щати са много загрижени, че данъкът за цифрови услуги, който се очаква да бъди одобрен от Френския Сенат е несправедлив и е насочен към американските компании", се казва в изявление на американския търговски представител Робърт Лайтизер.

Предложеният трипроцентен данък върху общите годишни приходи на компаниите, предоставящи услуги на френските потребители, се прилага само за най-големите технологични компании, "където американските фирми са световни лидери", се казва в изявлението на американската администрация.

Намерението на Франция датира още от миналата година, а на прицел са Google, Amazon, Facebook и Apple - конкретно заради дигиталната реклама. Франция очаква приход от 570 млн. долара от новия налог само през тази година. Всъщност Париж, заедно с Берлин, искаха въпросният данък да бъде общоевропейски, но Ирландия се противопостави, а причината е, че точно там големите технологични гиганти отиват, когато работят в Европа, за да плащат по-малко данъци. Според ЕК, интернет компаниите минават доста тънко в тази сфера, за разлика от традиционните.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.