Работниците от мини "Марица Изток" готвят протест следващата седмица


Работниците от мини "Марица Изток" готвят протест следващата седмица
Снимка: БГНЕС

4625

Работници от мини "Марица Изток" излизат на протест в София следващия вторник, за да поискат от държавата увеличаване на цената на въглищата.

Исканото поскъпване няма да се отрази на цената на тока, заяви Владимир Топалов, председател на миньорската федерация към КТ "Подкрепа".

По думите му цената на тока се определя от пазара, но компонентата на въглищата е постоянна и е в размер на около 25 лева в един мегаватчас. Към момента цената на тон въглища е близо 80 лева, а от "Подкрепа" настояват за нейното увеличаване.

"Сметките показват, че тази цена следва да бъде увеличена с 15%, за да успеем да покрием разликата, която се получава в увеличението на цената на тока, разликата в минималната работна заплата и необходимите инвестиции. Колко е точно процентът, предполагам, че тези сметки ще ни ги предложат от Министерство на енергетиката", заяви Топалов.

"Има едно такова настроение "Ама виждате ли, то понеже въглищата няма да ги има...". Извинявайте, но по никакъв начин не бихме се съгласили с една такава теория "Карайте още 10 години, защото въглищата няма да ги има". Няма как да се съгласим", допълни още той, цитиран от "Дарик".

От "Подкрепа" започнаха и кампания за увеличение на възнаграждението за час нощен труд от сегашните 25 стотинки на 2,55 стотинки.

За лошото състояние на мините, които произвеждат въглищата за трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн – двете американски централи и държавната "Марица-изток" 2, синдикатите предупреждават непрестанно, каза по-рано Александър Загоров от КТ "Подкрепа".

"Имаме притеснение, че от геологична и финансова гледна точка има рискове, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане една катастрофа, която да заличи временно или за постоянно 30% от българската енергетика", каза той.

Министър Петкова заяви готовност да изслуша аргументите на синдикатите, но не се съгласи с тяхното твърдение за лошото състояние на Мини "Марица Изток", предаде БНР.

"Нашите мини бяха на печалба. И миналата година, и тази година също ще бъдат на положителен финансов резултат. Инвестирахме една много сериозна част от този ресурс в нова техника, в доставката на необходимите резервни части и материали. Смея да твърдя, че условията за работа в мините са добри. Надявам се да можем да обсъдим това, което те смятат, че може да се доусъвършенства", убедена е Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички