Противоградните ни ракети са разположени спрямо данни от преди 50 г.


Противоградните ни ракети са разположени спрямо данни от преди 50 г.
Снимка: БГНЕС

3549

По-голямата част от Северна България не е защитена от градушки. Тази констатация на БНТ беше потвърдена от директора на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" Ваньо Славеев.

Славеев потвърди, че разчитаме на разполагане на противоградните ни ракети на статистика и анализ отпреди половин век. Но сега около Левски, Русе и Силистра вече по-често имало градушки, заради което ще се откриват два нови полигона.

Иначе Славеев каза, че до момента през тази година са изстреляни 543 противоградни ракети, като са разбити 68 облачни клетки. Агенцията разполага с 13 000 ракети. "Все още не сме магьосници, за да променяме времето – можем малко да го модифицираме", каза Славеев.

Припомняме, че на Гергьовден имаше силна буря и градушка в Плевенско, като най-много пострада село Българене. По думите на Славеев обаче облачната клетка, виновна за Българене, минала на 30 километра от защитена с ракети територии и агенцията не могла да направи нищо.

Ако имаше самолетна защита, щяхме да предотвратим градушката, заяви Славеев. Оказа се, че се готви нов закон, за да е възможно нормативно да се уреди такава защита. 90% от България ще бъде защитена при такъв механизъм, подчерта директорът на ИА „Борба с градушките”. Трябва да се вземат някакви мерки да се защити Северна и Източна България, каза още Славеев.

Междувременно стана ясно, че заради забрани по време на посещението на папата в Пловдивско не е могло да се стреля с противоградни ракети. Заради това точно в Раковски, където Светият отец отиде, е имало "суха градушка" - малки ледени късове без видима облачна маса.

Според синоптичната прогноза, има опасност от градушка към края на седмицата, а като цяло времето през месец май предполага да има още градушки.

Освен противоградните ракети, земеделците могат да защитят реколтата си и с изграждането на системи от мрежи против градушка.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички