Приложение на НАП показва дали касовата бележка е истинска


Приложение на НАП показва дали касовата бележка е истинска
Снимка: iStock/Guliver

3040

Нова версия на мобилното приложение на Националната агенция за приходите (НАП) вече позволява да се прави проверка дали дадена касова бележка е истинска или фалшива. Това става със сканиране на QR код, който поетапно до края на годината ще стане задължителен във всяка касова бележка, издавана от български търговец, съобщава НАП.

За да се осъществи проверката, трябва да се сканира отпечатаният на бележката QR код. След това приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат.

Ако потребителят установи, че има разлика между данните в хартиената бележка и тези от мобилното приложение, самото приложение дава възможност за подаване на сигнал по телефона. Ако пък данните съвпадат, клиентът може да направи справка чрез приложението дали касовата бележка е получена в сървърите на НАП. Приложението показва в зелено, когато документът е бил успешно получен в приходната агенция.

Към момента около 50 хил. касови апарати печатат QR кодове върху бележките, които издават. Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички