Правната комисия прие връщането на стария праг на преференциите


Правната комисия прие връщането на стария праг на преференциите
Снимка: БГНЕС

2492

Парламентарната правна комисия одобри и на второ четене връщането на стария праг на преференциите от 7% за местни и парламентарни избори. 5% ще бъде прагът на преференциите за евроизборите.

Окончателното решение предстои да бъде взето от пленарна зала. Текстовете бяха заложени в Изборния кодекс, внесен от ПГ на ГЕРБ и подкрепен от зала на първо четене. Връщането на стария праг на преференциите беше обещано от ГЕРБ след заседание на Изпълнителна комисия, свикано от лидера на партията Бойко Борисов, припомня "Фокус".

Решението дойде, след като вече бяха приети изменения в изборното законодателство на 14 февруари 2019 г. и след общественото недоволство. Според тогава гласуваните текстове избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а на парламентарните - не по-малко от регионалната. Същото се отнасяше и за местните избори, когато избраният кандидат трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота.

Депутатите от правната комисия отхвърлиха предложението между двете четения на промените в изборното законодателство на Христиан Митев от НФСБ за праг на преференцията на местен вот от 20%. В рамките на дебата по предложението Хамид Хамид от ДПС посочи, че прагът от 20% е прекалено нисък, но е добро начало. Според него досега действащият праг е добър и ще изчисти общинските съвети на територията на България от псевдоличности, но и най-вече ще ги изчисти от лобистите, които са влезли, благодарение на преференцията.

Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Емил Димитров попита защо кандидатът, когато влиза в листата е добър, а когато премести някого, е лош. „По никакъв начин преференциите не могат да бъдат свързани с какъвто и да е лобизъм“, посочи още Димитров.

Депутатите отхвърлиха предложенията на ДПС за секциите в чужбина. От Движението настояваха избирателни секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, при наличие на не по-малко от 20 избиратели. Предлагаше се секции да се образуват и ако не по-малко от 40 избиратели са подали заявление, че искат да упражнят правото си на глас, като такива секции за европейските избори да има само в страни от ЕС.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички