Половината българи, занимаващи се със земеделие, са на над 55 години

Половината българи, занимаващи се със земеделие, са на над 55 години
Източник: Gettyimages

В момента под 6% от занимаващите се със земеделие са под 35 години, а 56% са над 55 години. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на пресконференция за Неформалната среща на министрите на земеделието от Европейския съюз, предаде „Фокус".

„Основната тема, която бяхме поставили за обсъждане беше възобновяване на поколенията в земеделския сектор. За да бъде конкурентноспособно европейското земеделие трябва да има възобновяване на поколенията. Инструментариумът, който идва в момента дава възможност да бъдат подпомагани младите фермери и да бъдат инвестирани средства в иновации, в техника, които да правят по-атрактивен сектора земеделие. Темата е доста по комплицирана и това е доста сериозно предизвикателство пред новата общностно-стопанска политика“, допълни той.

„Не мога да не отбележа това, което комисар Холгън спомена – че елемент на бъдещите стратегически планове ще бъде и политиката, която всяка страна членка ще заложи в този аспект – за възобновяване на поколението на земеделския сектор. Бяха направени първи коментари след представянето на законодателното предложение, представено от комисар Холган, но съществения дебат ще започне след 2 седмици на нашето заседание в Люксембург“, каза още министър Порожанов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.