Педиатри отново излязоха на протест в столицата


Педиатри отново излязоха на протест в столицата
Снимка: iStock/Guliver

3547

"В болницата все още има месечен финансов лимит, все още не може да се поеме дете с диагноза, различна от определената за отделението." Това каза д-р Адил Кадъм в интервю за БНТ по време на протеста на медиците от здравното заведение на бул. "Ив. Гешов" в София. Лекарите от Педиатрията блокираха булеварда, като пресичат непрекъснато на пешеходната пътека при спирката на автобусите точно пред болница "Св. Иван Рилски" и по този начин всъщност не нарушават закона.

Д-р Кадъм попита защо зам.-здравният министър Жени Начева не знае какво става в болницата. Тя се обърна и към зам.-министър Пенков защо толкова бързо болницата става търговско дружество, а не може със същата бързина да се направят належащи за пациентите неща, на което той отговори, че всичко, което искат, е планирано да стане за 2 години.

"Приемаме за лична кауза да има Детска болница", каза Пенков. На въпрос ако лекарите си подадат колективно оставката, Пенков отвърна, че цяла България се надява на тях. Припомняме, че от днес (10 май) почва да тече десетдневен срок, който лекарите дават на държавата да изпълни исканията им - след това почват да подават оставки и да стачкуват ефективно.

Зам.-министърът посочи, че щом има нужда детето да е в болница, ще бъде прието и болницата ще си получи парите от НЗОК. Взето било и решение да няма ограничение за прием на деца. Протестиращи лекари обаче са категорични, че няма официални документи за изпълнението на тези обещания и единствено по код 17 има изпълнено такова условие - но само една клиника работи по него. "Не виждаме воля за отпадане на финансовите лимити пред детското здравеопазване", добавиха лекарите, които са категорични, че всеки месец има натиск от НЗОК ако е достигнат лимит, да се ограничи приемът на деца. Медиците са категорични, че заради това се стига до намаляване на заплати - за да може всички нуждаещи се пациенти да бъдат приети. Отделно лекарите искат СБАЛ по детски болести "проф. д-р Иван Митев" да има национален статут.

От 2-3 дни има дискусия за отпадане на броя на направленията, но основните проблеми остават нерешени, заявиха по-рано лекари от болницата.

Според тях не е обърнато внимание на искането за национален статут на болницата и по-доброто ѝ финансиране, както и цялостното отпадане на лимитите в детското здравеопазване. Не е решен и въпросът за възнагражденията на работещите в болницата, казаха те в интервю за bTV.

В България сме се научили да не вярваме на политиците особено по отношение на детските болници, каза лекар от здравното заведение и обясни, че блокирането на движението ще покаже, че проблемът с детското здравеопазване се неглижира от всякакви институции.

Медиците споделят, че се ограничават в диагностичните процедури и мислят коя е по-евтината. 

Младите специалисти отиват да работят в болницата заради престижа на здравното заведение, но лекарите правят диагностика и лечение с помощта на познати в чужбина.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички