Парламентът прие съществени промени в Изборния кодекс


Парламентът прие съществени промени в Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

3224

Народното събрание прие редица промени в Изборния кодекс. Стигна се и до прецедент - да върви пленарно заседание и водещата комисия в същия момент да приема решения и да дописва доклад по точката, гласуваща се в пленарната зала.

Беше гласувана промяна относно обхвата на обжалване на решенията на ЦИК пред Върховния административен съд (ВАС). Сега той е по-широк – може да се обжалват всички решения, взети съгласно чл. 57, ал. 1, т. 5, 6, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 22, 23, 25, 26, 26а, 29, 30, 33, 34 и 35 от Изборния кодекс. Новост е обжалването на условията и реда за провеждане на предизборна кампания, всички решения по жалби за нарушения на изборния процес, условиятга и реда на машинното гласуване, параметрите на компютърната обработка на данните от машинното гласуване, контрола върху провеждането на предизборната кампания от доставчиците на медийни услуги с национален обхват. Може да се обжалва дори определената форма и електронния вид на списъците за участие на независими кандидати.

Както се и очакваше, беше променено правораздаването при обжалване на решения на районна избирателна комисия (РИК) в съда. Вече такива жалби ще се гледат от Районен административен съд – в състав от трима административни съдии, след като досега се гледаха пред Върховния административен съд (ВАС). Що се отнася до решения на общинска избирателка комисия (ОИК), то при жалби срещу решения по същество отново се отива при тричленка на административен съд в района, от които е ОИК – също както и при РИК. Освен това вече при отмяна на решение за отхвърляне, РИК ще взема ново решение с 50%+1 от членовете си. Същото важи и за общинските избирателни комисии (ОИК).

Всички тези промени бяха внесени от депутата от ГЕРБ Анна Александрова, като още когато се разбра за тях, председателят на правната комисия и също депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов каза, че стои зад тях.

Не мина обаче предложение на БСП членовете на СИК да имат задължително поне средно образование. Не мина и традиционното вече предложение на ДПС да се води кампания на майчин, не само на български език, като този път партията на Ахмед Доган искаше при водене на кампания на майчин език да има осигурен превод на български език.

Не беше обаче прието да има оповестяване на резултатите от социологическите проучвания как вървят изборите в самия изборен ден, което на правна комисия всъщност беше одобрено. Повече подробности прочетете в Actualno.com.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички