Парламентарна комисия опрости дълговете на вероизповеданията


Парламентарна комисия опрости дълговете на вероизповеданията
Снимка: БГНЕС

2515

С 8 гласа за, 1 против и 1 въздържал се парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека опрости всички натрупани до края на миналата година и нелатени задължения на вероизповеданията, приемайки поправки в Закона за вероизповеданията.

Дебатът и гласуването преминаха в остъствието на вносителите на промените председателят на парламентарнатагрупа на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, които именно заради този текст бяха упрекнати от БСП, че са сключили сделка, пише Actualno.com.

За размера на дължимите пари се сочеха суми от порядъка на 9 – 12 млн. лв., а като основен длъжник – мюфтийството за неплатени данъци. В защита на предлаганата данъчна амнистия Цветан Цветанов изтъкна, че и други вероизповедания не били изрядни в плащанията си към фиска, без да уточни кои.

Става въпрос за 8 267 000 лв. задължения с лихвите към днешна дата, натрупани от 6 вероизповедания, уточни зам-министърът на финансите Росица Велкова и се оправда с данъчно-осигурителната тайна, за да не посочи нито длъжниците, нито изрядните платци.

На въпрос на Actualno.com дали задълженията са за данъци, Велкова каза, че над 80% от сумата са за осигурителни вноски и по Закона за облагане доходите на физическите лица, свързани с плащания и изплащания на работни заплати. Другите 20% били за други видове публични задължения към централния бюджет.

„В последните 10 години Светият синод на Българската православна църква няма задължения към НАП, към НОИ и въобще към държавата“, заяви варненският митрополит Йоан. Ако е имало някакви задължения, никога Българската православна църква не е поставяла въпрос за тяхното опрощаване, добави той.

„Прозвуча, че общо вероизповеданията имат дълг. БПЦ се старае да няма дългове“, подчерта той. Митрополит Йоан отбеляза още, че и по-рано от БПЦ са казвали, че промените в Закона за вероизповеденията няма много да допринесат за националната сигурност, защото имаме поне 7 закона, които гарантират тази национална сигурност.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички