От бизнеса се жалват на Борисов за цената на индустриалния ток

От бизнеса се жалват на Борисов за цената на индустриалния ток
Източник: БГНЕС

През последните седмици и дни цените на електроенергията за свободния пазар буквално избухнаха, за да достигнат абсурдните нива от 250-275 лв./MWh. Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален, пишат в отворено писмо от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) до премиера Бойко Борисов.

Писмото е подписано от Васил Василев – председател на УС на АИКБ, копие е изпратено и до председателя на КЕВР Иван Иванов.

От АИКБ уточняват, че вече имат сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности и настояват за навременни енергични и конкретни действия. Такъв пример са предприятията от старозагорския Холдинг "Металик".

Съгласно АИКБ има неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната месеци наред. "Нееднократно сме сигнализирали за абсурдни и видимо непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на "Българска независима енергийна борса" ЕАД (БНЕБ), включително и при директни сравнения на дългосрочни продукти и резултати от сегмент "ден напред" с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX", се казва в писмото.

Според Асоциацията на индустриалния капитал твърдения на ресорни управляващи сектора, че това е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност.

„Цените, на които сме свидетели, са резултат и на системна безотговорност по отношение ресорни ангажименти и нихилизъм спрямо индустриалните енергопотребители – без претенции за изчерпателност, като се започне от недалновидно управление на държавната енергетика в частта добив и производство, мине се през непрозрачни интереси при резервиране на мощности и се стигне до елементарното „хитруване“ за компенсиране на високи цени за емисионни квоти, изземвайки ресурс от крайните индустриални потребители, чрез манипулирано ограничено предлагане на електроенергия. Впрочем, въпрос само на време е високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена“, пише още в писмото до премиера и КЕВР.

АИКБ припомня, че с решение на КЕВР от 1 юли т.г. е определена прогнозна годишна пазарна цена за базов товар до 30.06.2019 г. в размер на 70 лв./MWh след анализ на търговските резултати на трите борси, както и при прогноза за цена на дългосрочните продукти на БНЕБ за периода 01.07.2018 г. – 30.06.2019 г. в интервала 72,00 – 75,00 лв./MWh. И за тях това бил ясен референтен сигнал за очаквани ценови нива, на която база изготвят програмите си за развитие. Това е причината от АИКБ да определят поскъпването на електроенергията с над 350% като "взрив".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.