Нова електронна система ще следи за недостиг на лекарства у нас

Нова електронна система ще следи за недостиг на лекарства у нас
Източник: Pixabay

Специализирана електронна система ще следи за недостиг на лекарствени продукти на пазара.

Измененията в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина бяха гласувани в Народното събрание и предвиждат Изпълнителната агенция по лекарствата да изгради специализирана електронна система за събиране и анализиране на информация, за липса и недостиг на лекарствени продукти на територията на страната в срок до четири месеца от влизането в сила на закона. По този начин данните за вноса на лекарствените продукти на територията на страната и за доставените количества на ниво търговец на дребно и на ниво лечебни заведения за болнична помощ ще се обвържат с данните за реализираните и заплатени от Националната здравноосигурителна каса лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.

Данните в системата ще са показател дали има риск от недостиг за определен медикамент, като ще се забранява реекспорта му, уточнява "Фокус".

"Електронната система за недостиг на лекарствени продукти на пазара ще бъде изградена до 4 месеца, като Министерството на здравеопазването има достатъчно бюджетен ресурс за изграждането ѝ", каза каза народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова пред журналисти в Народното събрание.

По думите ѝ системата е свързана с всички на лекарствения пазар.

„Всички търговци и болници трябва да подават информация до системата за лекарствените продукти, които са налични и които са продадени. Така системата ще генерира количества, които ще се сравняват с необходимите за задоволяване на нуждите на българските граждани. И в случай, че се установи недостиг, ще се генерира забранителен списък за износ, който ще се изпраща на Агенция „Митници“, каза още д-р Дариткова.

Тя обясни, че глобите са завишени като са предвидени до 100 хил. лв. глоби при първо нарушение.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.