На всеки 2 секунди някой в България се нуждае от кръв


На всеки 2 секунди някой в България се нуждае от кръв
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2679

На всеки 2 секунди някой се нуждае от кръв в България. Около 450 мл. кръв могат да спасят до 3 живота. Това каза Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, във връзка със Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора, които отбелязваме днес.

По думите й много често пациент може да пропусне животоспасяващ орган, ако няма налична съвместна кръв, за да се обезпечи трансплантацията. Пред "Фокус" Надежда Тодоровска посочи също, че близо 600 души на ден се нуждаят от кръв, като 200 от тях са деца. Тя отбеляза, че се наблюдава ръст в броя на доброволните кръводарители в младежка възраст и уточни, че всеки желаещ да дари кръв, може да го направи постоянно в най-близкия специализиран пункт или лечебно заведение.

„Инициативите са постоянни и не спират. В Националния център по трансфузиология и хематология в София и другите градове може да се дари кръв. Няма специална акция в друго учреждение, защото днес е денят, в който искаме да кажем едно голямо благодаря на тези кръводарители. Много често обществото не знае, че кръводаряването не само не е вредно, а е полезно. Това е голям минус, защото от страх хората понякога не отиват да даряват кръв. Това отнема не повече от 30 минути, а кръвта се възстановява за 3-4 седмици изцяло. Костният мозък се стимулира и всички се подмладяват. Затова е Европа кръводаряването е естествено, хората даряват, защото знаят, че помагат на някой друг и в същото време правят добро и на себе си“, обясни Надежда Тодоровска. Тя каза още, че българинът е готов да дари кръв, но трябва да знае за кого и по какви причини да го прави и все още не го прави без апел и конкретна акция.

Тази година мотото на кампанията е свързано с бедствията, поясни Тодоровска и допълни, че не трябва да чакаме да дойде бедствието, за да помагаме на нуждаещите се.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички