НАП: Няма да се удължава срокът за касовите апарати

НАП: Няма да се удължава срокът за касовите апарати
Източник: iStock/Guliver

Не е необходимо срокът за смяната на касовите апарати да бъде удължаван, смятат от Националната агенция по приходите. Според нейните данни около 70% от бизнеса вече е въвел новите изисквания. Има и 30 000 нови апарати, които вече работят.

Все пак последната дума по казуса ще има Министерство на финансите.

Припомняме, че според нова наредба всички търговци трябва да подменят фискалните си устройства или най-малкото - да пригодят софтуера си така, че оборотите им веднага да се отчитат в НАП. В момента касовите апарати са настроени дистанционно да подават информация към агенцията веднъж месечно.

Промените влизат в сила от 31 март, но много от търговците се оплакват, че няма да са готови и след тази дата на практика ще трябва да работят в нарушение. Те настояват наредбата да бъде отложена, докато не се проведе широк дебат и разяснителна кампания.

Притеснение на бизнеса е и това, че с промените ще е задължен да осигури пълен достъп до всякаква информация. Според собствениците на фирми е възможно да изтече конфиденциална информация до конкурентите, рецепти, ноу хау, доставчици и т.н.

Преди финансовият министър Владислав Горанов намекна, че има вариант промените да се отложат.

"Ако се установи, че действително търговците няма да успеят да се справят, можем да проявим гъвкавост, но все още в диалог работим с бизнеса, за да установим достатъчен ли е срокът. Дотолкова, доколкото не сме чули упреци към самата наредба, само по отношение на сроковете, ще ги дебатираме", каза той.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.