Може да се отложи смяната на касовите апарати, заяви Горанов


Може да се отложи смяната на касовите апарати, заяви Горанов
Снимка: БГНЕС

2987

Ако се установи, че действително търговците няма да успеят да се справят, можем да проявим гъвкавост, но все още в диалог работим с бизнеса, за да установим достатъчен ли е срокът. Дотолкова, доколкото не сме чули упреци към самата наредба, само по отношение на сроковете, ще ги дебатираме. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР.

Според нова наредба бизнесът трябва да смени касовите апарати и софтуера с цел печалбите да бъдат отчитани в реално време. Това би трябвало да се случи до края на март. От много браншове обаче се оплакаха, че времето е прекалено кратко, няма да се справят и на практика от 1 април ще трябва да работят в нарушение.

"Ако се окаже, че обективно не могат да се справят, ще проявим гъвкавост, разбира се, в това отношение, защото не можем да рискуваме търговския оборот", коментира Горанов.

Той беше категоричен, че предмет на обсъждане е единствено и само срокът за влизане в сила на новите правила.

По-рано днес в Българската стопанска камара се състоя дискусия, на която от ресторанти, търговци на петрол и газ, разработчици на софтуер, туроператури заявиха в един глас по време, че не са готови с промените. Настояването е наредбата да бъде отложена, докато не се проведе широк дебат и разяснителна кампания.

Най-големите притеснения на бизнеса са, че с измененията фирмите ще са задължени да осигурят пълен достъп до всякаква информация. Според собствениците на десетки фирми може да изтече конфиденциална информация до конкурентите, рецепти, ноу хау, доставчици.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пък заяви, че половината от бензиностанциите в страната няма да са готови. Проблемът още повече се задълбочава, тъй като ще им се наложи веднъж да инвестират до 31 март и още веднъж през юни, когато влязат промените в Закона за горивата и изискването за допълнителните промени в касовите бележки.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички