Лекари: Ако се въведат лимити за лъчетерапията, ще реагираме остро


Лекари: Ако се въведат лимити за лъчетерапията, ще реагираме остро
Снимка: iStock/Guliver

3534

"Няма да има лимити за лъчетерапия, ако се допусне ще реагираме остро. Винаги сме били против лимитите за онкоболни и вярвам, че става въпрос за недоразумение." Това каза председателят на Български лекарски съюз Иван Маджаров.

Той уточни, че тази година лъчетерапията е била отделена в отделна група, за да бъде наблюдавана по-добре. По думите му в страната ни са инвестирани огромни средства, за да се сдобием с високотехнологична техника и пациентите трябва да се лекуват тук. 

Маджаров увери пред bTV, че в България се прилагат най-модерните лечения и допълни, че парите за здравеопазване в световен мащаб никъде не достигат.

Националният консултант по лъчелечение д-р Румен Лазаров заяви за Нова телевизия, че ще бъде направен опит да не се спазват лимитите за лъчетерапия: "Проблемът е, че ще е за сметка на центровете и не знам докога ще можем да компенсираме." Той каза, че визира себе си и „хората, които познава”, но добави и, че не може да се очаква да търпят безкрайна финансова загуба.

Според Лазаров, НЗОК се притеснила, защото само за 2 години средствата за лъчетерапия се почти удвоили, тъй като лекарите се научили как да ползват новата апаратура и са успели да я натоварят "на пълна мощност". Той добави, че около 100 души в България се занимават с лъчетерапия, а 84 са се подписали в специално писмо до отговорните институции. Има отговор от зам.-здравния министър Жени Начева, която е била директор на НЗОК и беше отстранена за злоупотреби през 2010 година (преведени 1,6 млн. лева без основание на ВМА, „Токуда” и болницата в Смолян) и в понеделник, 18 юни, ще има среща.

Лазаров каза и, че ако някой заяви на онкоболен пациент, че терапията му се отлага с над 3 седмици, пациентът да отиде в НЗОК и да поиска да бъде лекуван в чужбина, което законът позволява. Това ще е 10 пъти по-скъпо за държавата, уточни лекарят.

Лимитите орязват с около 30% дейността на лъчетерапевтичните центрове и ще бъдат спестени около 8 млн. лева. Лекари предупредиха, че така ще почнат да се правят списъци с чакащи пациенти.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички