Колко българи живеят в Европа?


Колко българи живеят в Европа?
Снимка: iStock/Guliver

12592

Българите в чужбина са голямата болка на българската икономика, за която липсата на хора вече се превръща в хроничен проблем. В съвременните условия изборът къде да работиш зависи изцяло от собствените виждания и всеки сам избира дали да го нарече емиграция или просто мобилност.

Колко обаче са българите в Европа в момента и какви са тенденциите в мобилността им?

Краткият отговор е около 900 000. Това е числото, което цитира директорката на Евростат Мариана Коцева в интервю за bTV преди седмица. Тя уточни, че това са регистрираните българи, живеещи в друга държава от ЕС.

Доклад на Евростат за работната мобилност в Европа, публикуван през юли тази година, разкрива повече детайли. През последните 10 години, откакто българите разполагат с правото да се движат свободно в ЕС, се е увеличил двойно процентът на гражданите, които са се възползвали от това да живеят и работят в друга страна.

Така през 2018 г. около 13.3% от населението в работоспособна възраст на страната ни (20-64 години) е мобилно. За сравнение - румънските граждани са най-мобилни в ЕС и около 1/5 от общото население на страната живее някъде из Европа.

От възможността за миграция са се възползвали много повече нискоквалифицираните български граждани. Броят на мобилните българи с основно образование, мигриращи в друга държава, се е увеличил за периода 2008-2018 г. с 10.4%. В същото време нивата на заетост в България са по-високи, отколкото за мобилните ни граждани в други страни. Според Евростат това означава, че миграцията от страни като България е мотивирана от други причини освен търсенето на работа (например събиране на семейства, образование или ранно пенсиониране), пише в. "Капитал". 

Любопитна е картината и по държави. Най-предпочитана за миграция е Германия, в която към 2019 г. живеят близо 340 000 българи, а броят им нараства с впечатляващите 30-40 000 души на година. Ако българите в Германия продължават да се увеличават с този темп, скоро там ще живее цялото население на град като Варна (третият по големина в България). А средната възраст на българите, които живеят там, е 32.4 години според германската статистика.

Белгия пък е топ дестинация за работа сред българите в момента според Евростат, като броят им през 2019 г. възлиза на 37 000 души. Голяма част от тях са заети в строителството, в сектора на хотелиерството и ресторантьорството и на козметичните услуги по наблюдения на наши сънародници.

Традиционна за българските гастарбайтери държава като Испания отчита сериозен отлив - от 2009 г. (когато българите там са били най-много - около 151 000 души) досега българите са намалели с близо 29 000 души. Това е резултат от дългата рецесия на испанската икономика и краха на строителния сектор, където бяха заети голяма част от българските граждани. Една част от тях се върнаха в България, а други поеха към друга европейска държава.

Според изследователката на миграцията проф. Анна Кръстева все повече българи "се установяват в мобилността". А миграционните им проекти не са окончателни и често се трансформират - така например образователната мобилност може да прерасне в семейна миграция, временният гурбет да доведе до трайно установяване или пък успешната реализация в чужбина да продължи с успешна реализация в родината.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички