Кой е новият земеделски министър Румен Порожанов?


Кой е новият земеделски министър Румен Порожанов?
Снимка: БГНЕС

7981

Румен Порожанов ще оглави Министерството на земеделието и храните в новото правителство. Това стана ясно днес, след като от партия ГЕРБ обявиха състава на кабинета.

Порожанов е роден на 17 август 1964 г. в Разлог. През 1990 г. завършва в УНСС „Икономика и управление на селското стопанство“. Допълнително е завършил две магистратури „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“ пак в УНСС. Специализирал е публични финанси, публично управление и структурни реформи в Обединения виенски институт, Австрия, и в САЩ.

През годините е заемал различни постове в различни институции, но кариерата му е съпътствана от много скандали. За последно бе шеф на Държавен фонд "Земеделие", но бе уволнен от служебния министър Христо Бозуков заради "назряло обществено недоверие" към Фонда.

Пътят на Порожанов

Своят професионален път, според официалните източници, Румен Порожанов започва в далечната вече 1992 г. в Министерството на финансите. По-късно се премества в Министерски съвет, където е съветник в периода 1995-1996 г. Големият старт на неговата кариера започва с идването на НДСВ на власт. През 2002 г. той оглавява борда на "Булгартабак холдинг". Неговата основна задача е да осигури информационно приватизацията на тютюневия ни мастодонт. На този пост Порожанов остава до 2005 г., когато е сменен, за да се върне три години по-късно в борда "Булгартабак" като представител на НДСВ.

2009 г. бележи нов етап в живота на Порожанов. След идването на власт на Бойко Борисов и ГЕРБ Порожанов е назначен за началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков и влиза в надзора на Българската банка за развитие. За да се премести 2 години по-късно без конкурс във фонд "Земеделие". Буквално ден преди новата 2012 г. Порожанов е жестоко пребит пред дома си. До ден-днешен не е ясно кой и защо го е нападнал. След падането на Бойко Борисов от власт и съставянето на ново правителство начело с Пламен Орешарски Порожанов напуска фонд "Земеделие".

Селскостопански стоки, оръжие и реклама

Справка в търговските регистри показва, че съпругата му Веска Порожанова има дял в няколко фирми. Една от тях е "Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан", която се занимава с търговия и преработка на селскостопански стоки и търговия с оръжие, пише "Капитал". Друга компания, в която доскоро е участвала съпругата на Порожанов, е "Частни инвестиционни проекти". В нея съдружник е Иван Стойчев. Той притежава рекламния холдинг "Нота Бене груп" ЕООД. Според публикации в медиите компанията е движила рекламата на "Булгартабак", като договорът е сключен, докато Румен Порожанов е председател на борда на директорите на "Булгартабак". И двете компании, в които Веска Порожанова има собственост, са посочени в декларацията на нейния съпруг пред Сметната палата през 2010 г.

Порожанов, Грудев и шеф на кабинет с общ бизнес

Звездата на Порожанов отново изгрява в началото на август 2014 година, когато става служебен финансов министър в кабинета "Близнашки", назначен от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Още в самото начало излизат документи, които показват връзките на Порожанов с неговия колега служебния земеделски министър Васил Грудев и началника на кабинета на агроведомството Иван Капитанов. Те са ръководили неправителствената организация "Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове". Тя е регистрирана на 26 февруари 2014 г. Председател е бил Порожанов, а негови заместници - Грудев и Капитанов. Само месец по-късно - още на 1 април то се е регистрирало по ДДС, което говори, че е заработило веднага и на високи обороти. Регистрация по ДДС може да се направи доброволно, задължителна е при годишен оборот от 50 000 лв.

В декларациите за конфликт на интереси на служебните министри, обявени на сайта на президентството, участие в сдружението се вижда само в документа на Румен Порожанов. Първоначално тази информация бе замазана с коректор в декларацията му, но след медиен натиск бе оповестена. Бившият земеделски служебен министър, сега заместник-министър Васил Грудев твърди, че по технически причини на сайта липсвала втората част от декларацията му, в която била информацията за сдружението. От неговите думи тогава стана ясно, че сдружението е правило "единствено анализи за новата селскостопанска политика на ЕС от 2015 до 2020 г.", които са предоставяни на други НПО и на посолства.

Дързост и красота във Финансите

Манекенки за съветнички белязаха първите дни на Румен Порожанов в Министерството на финансите. Още в първите часове на застъпването си "на вахта" той е довел две изключително красиви дами, които направил съветнички, пише вестник "Банкеръ", позовавайки се на източници от "Раковски" 112. Едната била манекенка, а другата само така изглеждала. Вержиния Добромирова е дошла от Държавен фонд "Земеделие", а Теодора Зафирова е бивш съветник на ексфинансовия министър Симеон Дянков и част от политическия му кабинет като вицепремиер. Мъжката част във финансовото ведомство завистливо обменяло информация за мерките им, а тоалетите им се превърнали в постоянна тема за обсъждане от страна на дамите.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички