Как да се справите с тормоз на работното място


Как да се справите с тормоз на работното място
Снимка: iStock/Guliver

30761

Психическият тормоз на работното място е много по-често срещано явление, отколкото си мислим. Той може да е упражняван от началник или колега, но и в двата случая е еднакво травматизиращ. От страна на шефа тормозът се изразява в словесна агресия спрямо служителите, нападателност, крещене, безпочвени обвинения, обидни квалификации. От страна на колега – в подмятания, злословене, присвояване на чужди идеи и постижения, обиди. Съществува и т.нар „мобинг“ - групов тормоз на колеги спрямо един служител.

Ежедневното подлагане на подобно отношение може поражда липса на увереност, неудовлетвореност. Жертвите стават пасивни, демотивирани, депресирани. В крайна сметка тормозът може да доведе до лоши последици за психическото ви здраве. Затова ако се сблъсквате с него на работното си място, трябва да вземете мерки. Даваме ви няколко предложения.

Поговорете с агресора. Понякога директният личен разговор помага. Не демонстрирайте страх, гледайте събеседника си в очите, забравете за колебанието, бъдете уверени в себе си. Отстоявайте достойнството и позицията си.

Обърнете се към по-висш ръководител. Потърсете съдействие на високо ниво. Резултатът зависи от това какъв човек е шефът ви. Често началниците се подкрепят и не обръщат внимание на оплаквания, но има и такива, които наистина искат атмосферата в офиса да е спокойна и приятна.

Потърсете държавните органи. От Инспекцията по труда биха могли да ви помогнат. В някои дни там предлагат безплатни консултации. Можете да подадете и жалба и да се посъветвате с инспектор какви са възможностите да защитите правата си. Вариант е и комисията по дискриминация.

Документирайте всичко. Записвайте си случаите на тормоз – кога, при какви обстоятелства, имало ли е свидетели. Пазете нападателните имейли, съобщения, правете си копия и не дръжте тази информация на достъпно само за вас място. Когато решите да потърсите правата си, тя ще ви е от полза.

Правна защита. Ако смятате, че ситуацията напълно е излязла от контрол, помислете дали да не се срещнете с адвокат, който да ви консултира. Извънсъдебно споразумение би могло да се постигне относително лесно, ако разполагате с достатъчно доказателства, че правата ви са били нарушени. Преценете обаче дали можете да инвестирате време и средства в това начинание.

Обърнете се към психолог. В това няма нищо лошо или срамно, напротив – така ще се погрижите за здравето си. Специалистът ще ви помогне да се справите със стреса на емоционално ниво.

Помислете за смяна на работата. Ако сте изпробвали всички варианти без успех или просто вече не издържате, потърсете друго работно място. Мисълта, че скоро ще можете да напуснете, ще ви успокоява и крепи в моментите, когато сте на прага да избухнете и да се сринете. А и кой знае – може късметът да ви се усмихне и да намерите много по-добро място от това, на което сте били.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички