Има причина защо хората не си купуват iPhone 11


Има причина защо хората не си купуват iPhone 11
Снимка: Getty images/Guliver

14569

Интересът на купувачите към най-новата серия iPhone на Apple е по-нисък от миналата година, въпреки по-достъпната цена, установи годишно проучване на американската финансова компания Piper Jaffray.

Въпреки че новият iPhone 11 започва от 699 долара, с 50 долара по-малко от миналогодишния iPhone XR, клиентите може да изчакват за 5G модели, които според съобщенията Apple се подготвя да пусне следващата година.

Проучването на Piper Jaffray проведено сред над 1500 американски потребители на iPhone установи, че 51% от анкетираните ще купят една от новите версии на iPhone през тази година, в сравнение с 69% през миналата година след пускането на моделите XR, XS и XS Max.

Средната продажна цена за новите модели iPhone ще бъде с 10% до 15% по-ниска през тази година в сравнение с втората половина на 2018 г., заявиха анализаторите на Rosenblatt Securities, цитирани от CNBC.

Продажбите на новия модел с най-ниска цена – iPhone 11 ще представляват около 60% от общите продажби на новата серия. Миналата година най-евтиният смартфон на Apple – XR формираше около 55% от общите продажби, отчитат експертите.

Най-продавани тази година вероятно ще са моделите с по-ниски цени, но продажбите вероятно ще останат сравнително малки. Според анализатори приходите на Apple от смартфони през фискалната 2020 г. ще се свият с около 1% на годишна база.

"Вярваме, че най-ниската средна продажна цена на iPhone ще даде възможност за относително стабилни обеми (т.е. по-ниски цени, които подтикват потребителите да надграждат) преди предстоящия 5G цикъл", пишат анализаторите.

Щом Apple пусне 5G телефони, Piper Jaffray очаква приходите от iPhone да нараснат с 2% на годишна база.

За да преценят интереса към 5G телефона, финансовите експерти попитали 1050 настоящи собственици на iPhone в САЩ дали ще надградят до 5G iPhone за 1200 долара. 23% от тях отговарят положително, което е по-висок процент спрямо предишна анкета.

Някои от конкурентите на Apple, като Samsung, вече пуснаха 5G телефони тази година. Въпреки това 5G мрежите са изключително ограничени в САЩ, така че има много малка полза за клиентите да харчат допълнително, за да получат 5G телефон в момента.

"Вярваме, че предвид високата ценова точка, използвана в нашето проучване и сравнително ограничения маркетинг на 5G от производители на устройства или преносители към днешна дата, това е сравнително положителен резултат", пишат анализаторите.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички