Huawei събирала лични данни в Чехия, ще изгради 4G мрежата в метрото в Киев


Huawei събирала лични данни в Чехия, ще изгради 4G мрежата в метрото в Киев
Снимка: Getty Images/Guliver

3106

Служители в чешкото подразделение на Huawei са събирали лични данни за чешки държавни служители и бизнесмени и са ги предавали на китайското посолство в страната, съобщава водещото чешко радио Radiožurnál.

Личнитe дaнни вĸлючвaт бpoй дeцa, xoбитa и финaнcoво положение на засегнатите.

Радиото е открило доказателства за тази практика, докато е проучвало дейността на китайския технологичен гигант в източноевропейската страна. Двама бивши мениджъри в компанията, пожелали анонимност, са потвърдили тясното сътрудничество между служителите на Huawei и китайското разузнаване, което Huawei категорично отрича.

Чешките и западните разузнавателни служби са убедени, че ако бъде позволено на китайския гигант да изгради бъдещите 5G мрежи в страните, това ще заплаши националната сигурност на държавите.

Компанията е уверила чешкото радио, че напълно отговаря на правилата на GDPR относно неприкосновеността на личния живот.

Според чешкия президент Милош Земан Huawei е очерняна, без да има никакви реални доказателства за злоупотреби. По думите на Земан това е умишлена кампания срещу технологичната фирма, използваща нелоялни бизнес практики.

В началото на годината Полша арестува мениджър на Huawei и държавен служител по подозрения в шпиoнaж, ĸoeтo мoжe дa им донесе наказание дo 10 гoдини зaтвop. Полските власти дори се заканиха да се откажат от апаратурата на компанията, която е най-големият производител на мобилно оборудване в света.

Междувременно стана ясно, че Huawei ще изгради 4G мрежата в метрото в украинската столица Киев, като до 2020 г. цялата подземна железница ще бъде покрита. Очакваната цена на проекта е около 10 млн. долара.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички