Гърция излиза от спасителния план и ще връща дълга си по-дълго


Гърция излиза от спасителния план и ще връща дълга си по-дълго
Снимка: Getty Images / Guliver

3129

Кредиторите на Атина се споразумяха за условията за излизане на Гърция от програмите за помощ, по които тя работи и получава кредити вече осем години. Споразумението включва и мерки за облекчаване на дълга.

"Имаме сделка за Гърция", каза европейски източник малко след полунощ след повече от шестчасова среща в Люксембург между министрите на финансите на страните от еврозоната. Два други източника по-късно потвърдиха пред AFP, че има споразумение, което ще позволи на Атина да излезе, както се очакваше, от опеката на кредиторите си на 20 август и отново да се финансира сама на пазарите след няколко години дълбока рецесия.

Разговорите бяха удължени, тъй като Германия оказа последна съпротива срещу облекчаването на гръцкия дълг, който остава на най-високото ниво в ЕС (180% от нейния БВП), предаде БГНЕС.

Според европейски източници министрите на еврозоната най-накрая са се съгласили и да удължат с десет години срока за връщане на голяма част от този дълг. Това се смята за необходимото окончателно облекчение, за да се гарантира доверието в Гърция на финансовите пазари.

Споразумението от петък включва и изплащането на последния транш от помощта, който е около 15 милиарда евро, според същия източник.

След излизането си от програмата Атина ще бъде под наблюдението на европейските структури, по правила много по-строги от тези, въведени в миналото за Португалия, Кипър или Ирландия.

В продължение на осем години Гърция се възползва от над 273 милиарда евро помощ от своите кредитори, еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) разпределени в три пакета.

Срещу това гърците бяха принудени да направят стотици промени, често болезнени, за да заздравят публичните си финанси.

Ръстът на БВП достигна 1,4% през 2017 г. и се очаква да се увеличи допълнително през тази година (1,9%) и през следващата година (2,3%). В същото време Гърция вече има бюджетен излишък от 0,8%, след като през 2009 г. дефицитът беше 15,1%.

"Гръцкото правителство е щастливо от тази сделка. Вече ще имаме достъп до пазарите и ще излезем от кризата, продължавайки някои реформи. Но в същото време гръцкото правителство няма никога да забрави какво преживя народът ни през тези осем години", каза Евклидис Цакалотос, министър на финансите на Гърция.

Според Пиер Московиси, европейски комисар по икономическите и финансовите въпроси, "това не е обикновен момент, това е изключителен, исторически момент! Това е краят на гръцката криза, който настъпи тук в Люксембург".

След излизането от спасителната програма Атина ще е обект на стриктно наблюдение. За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в рамките на три спасителни програми. В замяна гърците бяха задължени да проведат стотици реформи, които често бяха болезнени, за да оздравят публичните си финанси.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички