Ето каква е разликата между настинка и грип


Ето каква е разликата между настинка и грип
Снимка:

4779

"Не е правилно майките да изискват изписване на антибиотици за своите деца, докато те са настинали. Антибиотикът не въздейства върху вирусните частици. Когато се получи усложнение – пневмония, гнойно възпаление на гърло или синуси, тогава употребата му е оправдана." Това каза общопрактикуващият лекар д-р Петко Желязков пред "Фокус". По думите му под един такъв натиск, лекарите много често изписват антибиотиците, а това не е необходимо. Той добави, че не бива да се бъркат гриповете и настинките.

"Настинката е нещо, което започва с болки в гърлото, хрема, кашлица, повишена температура до 38 градуса през първия и втория ден. Кашлицата отминава за около 2 седмици, но хората се чувстват сравнително добре, затова не е необходима и употребата на антибиотици", поясни лекарят. Той каза още, че грипът е по-тежка болест, но при всеки тя протича различно.

"Грипът може да „събори“ за 1-2 часа с 39-40 градуса температура, болки в мускулите и ставите. След около ден може да започне суха дразнеща кашлица. Високата температура може да продължи около 4-5 дни, а цялото неразположение отминава до 10-тина дни, ако имунната система на човека е силна. Кашлицата може да продължи до 2-3 седмици“, поясни д-р Желязков. Той каза също, че понякога би могла да бъде развита т.нар. грипна пневмония, която протича тежко – с трудности при дишането и задух.

"По-често това се случва при хора, които са със слаба имунна система – възрастните хора над 65 години, хора с хронични заболявания, по-пълни хора и бременни жени. Затова препоръчваме на тези групи да избягват контакт с други хора при грипна епидемия",посочи още лекарят.

Той добави, че в тези случаи понякога се препоръчва и противогрипна ваксинация, но успеваемостта ѝ е 50-60 %, в зависимост от годината.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички