Емилиян Гебрев твърди, че се опитват да му вземат "Дунарит"


Емилиян Гебрев твърди, че се опитват да му вземат "Дунарит"
Снимка: БГНЕС

3454

На 3 август, 2017 година ми беше връчено обвинение, че съм организирал престъпна група, заедно със сина ми, който беше "добавен" на по-късен етап, както и бившият финансов директор на "Дунарит" Никола Киров. Оттогава никой не ме е търсил по това обвинение. Това заяви собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев.

Гебрев посочи, че "Емко” получава пари от чужди държави по оръжейни договори и ако това е пране на пари, значи че съответните експортни държавни комисии, които контролират процеса, "се скъсват да перат пари".

Според Гебрев обвинението срещу него е удар, защото той е опитал да вземе русенския оръжеен завод "Дунарит". Аз съм собственик на "Дунарит" – като физическо лице и като собственик на "Емко". Съдът одобри нов директорски борд на "Дунарит", въпреки нежеланието на Търговския регистър да го впише, заяви Гебрев пред bTV. И отрече за пореден път, че има отношения с Цветан Василев, като не видя такава връзка заради адвокат Лазар Карадалиев.

До 2016 година не съм ползвал адвокат – тогава се наложи, когато пристъпихме към придобиването на "Дунарит", когато разбрахме, че се водят над 70 дела, каза Гебрев защо е наел Карадалиев.

Емилиян Гебрев обяви и, че не го интересува никакъв руски олигарх – интересувало го само да работи дружеството. Той коментира темата заради думите на ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев, че Лазар Карадалиев работел в полза на руски олигарх, като перял пари. В медиите на Делян Пеевски се тиражира името на Константин Малофеев, който е свързван с белгиеца Пиер Луврие, опитал да вземе за 1 евро няколко от бившите "перли" в короната на КТБ - "Виваком", военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", мултиплекса НУРТС и пийпълметричната компания за изследване на телевизионната аудитория ГАРБ Аудиенс Рисърч. Както и Карадалиев, Гебрев твърди, че спецпрокуратурата търсела електронен подпис на адвоката на "Дунарит" и поясни, че с такъв подпис може да се източат сметките на съответното дружество "за един час". Собственикът на "Емко" обаче призна, че водил дело срещу компания на Малофеев, която не искала Гебрев да вземе "Дунарит" и го е спечелил.

Имам пари не само за "Дунарит", но и за още три предприятия като "Дунарит", категоричен е Гебрев. Но на въпрос защо тогава толкова му е трябвало да вземе "Дунарит", собственикът на "Емко" обяви, че не умирал от желание да вземе предприятието, но преди 4 години го поканил г-н Бабански да спаси дружеството. Бабански бил представител на "Кемира" – тогавашния собственик на "Дунарит”, но Гебрев отрече, че го канил Цветан Василев, макар че "Кемира" е точно на Василев. Ние с него бяхме в обтегнати отношения, защото ми пречеше да взема ВМЗ, заяви Гебрев.

Два месеца след това се опитаха да ме отровят, както и сина ми – бяхме горе, но се върнахме благодарение на прекрасните лекари във ВМА, припомни Гебрев, който поиска това да бъде забравено. После ме обвиниха, за да не мога да управлявам "Дунарит", после обвиниха и сина ми, защото трябваше да поеме управлението, което ми подсказва наличието на организирана престъпна група, обясни Гебрев. Последва и трети опит – икономически, с прехвърлянето на договори на "Емко" на ВМЗ, добави оръжейният търговец. След това имало куп проверки от какви ли не служби, но и това приключило. Сега имало "атака от НАП", по думите на Гебрев – за да се изготви нереален ревизионен акт срещу него лично, за да бъде взет "Дунарит".

Един път съм казал "да" – как да предам всички тези хора, които работят там, заяви Гебрев защо не иска да се откаже от "Дунарит". И добави, че не бил човекът, който да каже КОЙ иска отстраняването му. Явно такава е държавата, че трябва всички да се обръщаме към премиера, с горчивина добави той. И уточни, че единственото, което се случило след срещата му преди две години с Бойко Борисов само върнали договорите на "Емко", защото ВМЗ не можела да го изпълни. Гебрев напомни и за офшорката "Виафот", свързвана с Делян Пеевски и се усъмни, че тя е държавна фирма, след като цялата държава ѝ помага да вземе "Дунарит".

Кой е Гебрев?

Името на Емилия Гебрев стана публично известно през 2017 година заради истинската война за "Дунарит” в рамките на сагата "КТБ". Случаят с "Дунарит" стана скандален, тъй като държавата опита да вземе русенското оръжейно предприятие в полза на офшорка, свързвана с Пеевски с аргумента, че има 50 млн. лева задължения, но те бяха моментално платени. Това стана след като в Последва държавна намеса по отношение на "Емко" – лицензът на фирмата беше отнет и тя беше лишена от договор с "Кинтекс" – при това като беше провалена пратка по договор за Индия, готова да бъде товарена! Последваха протести на работещите в "Емко" пред Министерския съвет, но те не продължиха дълго, след като Емилиян Гебрев публично благодари на Бойко Борисов за спасението на "Емко".

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички