ЕК ще глоби Google с рекордните 4,3 млрд. евро


ЕК ще глоби Google с рекордните 4,3 млрд. евро
Снимка: Getty Images / Guliver

2645

Европейската комисия ще наложи колосална глоба от 4,3 млрд. евро на технологичния гигант Google заради монопол на мобилната операционна система Android, която е собственост на компанията. Информацията бе съобщена от медии като Bloomberg и BBC, очаква се да бъде потвърдена и на пресконференция на ЕК.

Тази глоба е най-голямата в историята, налагана от регулатор на една-единствена компания. Google обаче може да обжалва решението.

Операционната система Android се използва от практически почти всички производители на смартфони в света, с изключение на Apple. Android се разработва от Google и е безплатна за всички компании в сектора, които искат да я ползват. Условието е всички телефони да са с неизтриваем софтуер на Google, което на практика прави компанията монополист на пазара.

Позицията на компанията по делото е, че тя не е монополист, тъй като потребителите са свободни да изтеглят друг софтуер и да не ползват нейния.

От ЕК също така дават на Google 90 дни да прекрати монополистките си практики, свързани с Android, или ще ѝ бъдат наложени допълнителни санкции.

Само преди година американският гигант отнесе друга солена глоба от ЕК - 2,4 млрд.евро, заради позиционирането на продукти на Google над тези на нейни конкуренти, когато потребителите пазаруват чрез търсачката.

В последните години и на други технологични компании бяха наложени санкции от страна на ЕК. Apple и Amazon например получиха такива заради неплатени данъци. 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички