ЕК разследва гигантите BMW, Volkswagen и Daimler за картелно споразумение

ЕК разследва гигантите BMW, Volkswagen и Daimler за картелно споразумение
Източник: BMW Group България

Антимонополният орган на Европейския съюз в лицето на ЕК обяви във вторник, че започва разследване за "евентуално тайно споразумение" между германските автомобилни производители BMW AG, Daimler AG и Volkswagen AG VOW.XE за ограничаване развитието на по-малко замърсяващи околната среда технологии. Това съобщава The Wall Street Journal, цитиран от БНР.

Европейската комисия посочи, че стартира това проучване след провеждане на инспекции през октомври 2017 година в производствени помещения на BMW, Daimler, Volkswagen, Audi AG и Porsche в Германия. Инспекциите бяха предизвикани от информация, че производителите на автомобили, наричани още "кръгът на петте", са участвали в срещи, на които са обсъждали разработването и внедряването на технологии за ограничаване на вредните газови емисии на произвежданите от тях автомобили.

"Ако бъде доказано, това тайно споразумение може да лиши потребителите от възможността да купуват по-малко замърсяващи автомобили, въпреки технологията, с която разполагат производителите", заяви европейският комисар по конкуренция Маргрете Вестагер.

ЕК посочи, че ще преценява дали компаниите са се съгласили да ограничат разработването и пускането в експлоатация на две системи за ограничаване на вредните емисии – "системи за селективна каталитична редукция", които намаляват вредните емисии на азотни оксиди от леките автомобили с дизелови двигатели и филтрите за частици "Otto", които ограничават вредните емисии на прахови частици от леки автомобили с бензинови двигатели.

Правилата на Европейския съюз забраняват споразумения и съгласувани практики, които могат да повлияят на търговията и да предотвратят или ограничат конкуренцията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.