Джак Ма: 12-часовата работна седмица може да е новата норма


Джак Ма: 12-часовата работна седмица може да е новата норма
Снимка: Getty Images/Guliver

5281

Милиардерът Джак Ма, който дълго време беше откровен застъпник за екстремната работна култура в Китай, твърди, че хората трябва да могат да работят само 12 часа седмично с предимствата на изкуствения интелект.

Хората може да работят само по 4 часа на ден, 3 дни седмично, благодарение на технологичния напредък и реформа в образователните системи, заяви съоснователят на Alibaba Group на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай.

Ма посочи електричеството като пример за това как развитието на технологиите може да донесе повече свободно време. "Силата на електричеството е, че даваме на хората повече време, така че вечерта да можете да отидете на караоке или танци. Мисля, че заради изкуствения интелект хората ще имат повече време да се наслаждават на това да бъдат хора", обясни Ма, цитиран от Bloomberg.

"През следващите 10-20 години всеки човек, държава, правителство трябва да се съсредоточи върху реформирането на образователната система, за да гарантираме, че децата ни могат да намерят работа, която изисква присъствие само 3 дни в седмицата, по 4 часа на ден. Ако не променим образователната система, в която се намираме, всички ще бъдем в беда", предупреди предприемачът.

През тази година Ма подкрепи обичайния за китайския технологичен сектор 12-часов работен ден, 6 дни седмично. В публикацията в блога си най-богатият човек в Китай даде заявка, че ще уволни хора, които очакват типичен 8-часов режим на работа в офиса, противопоставяйки се на нарастващото обществено недоволство.

"Не се притеснявам за работните места", изказвайки оптимистичното твърдение, че изкуственият интелект ще помогне на хората, а не просто ще ги лиши от работа. "Компютрите имат само чипове, хората имат сърце. Сърцето е мястото, откъдето идва мъдростта", каза той.

Според Ма настоящата образователна система е остаряла – тя е създадена за индустриалната епоха – и предсказа, че ще дойде време, когато машините ще могат да надхитрят хората в области, свързани с паметта и повтарящите се умения. Бъдещите образователни системи трябва да помагат на хората да станат по-креативни.

Илън Мъск, който също участва в събитието, се съгласи с Ма, рекламирайки своя проект Neuralink, чиято цел е да слее човешкия мозък с изкуствения интелект. "Начинът, по който образованието работи в момента, е с наистина ниска честота, изключително бавен е, лекциите са най-лошите. С помощта на Neuralink можете незабавно да качите (в мозъка си, б.р.) всеки предмет, той ще бъде като Матрицата", обясни шефът на Tesla и SpaceX.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички