Домусчиев атакува Валентин Златев заради новия закон за горивата


Домусчиев атакува Валентин Златев заради новия закон за горивата
Снимка: БГНЕС

4412

Те имат огромен интерес от този закон, това ще им донесе огромни печалби. Заради интересите на група хора и една асоциация от 5-6 членове, повечето от които свързани с г-н Валентин Златев, ние не можем да не защитим Минно-геоложката камара и други субекти. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, коментирайки ситуацията с новия закон за горивата, чието влизане в сила беше отложено с половин година. Той е категоричен, че КРИБ не е против закона, но не можело да бъдат ощетявани предприятия.

Ако искаме да се борим със сивия сектор, трябва да го направим решително. Цялата организация за въвеждане на закона можеше да бъде създадена за 6 месеца, при добро желание, опонира председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

По думите на Домусчиев пред Нова телевизия обаче БПГА поела ангажименти, че никой няма да пострада от закона, който „бутали”, но нямало никакво движение това да се случи. И се закани, че ако и след половин година ситуацията си е същата, КРИБ пак ще иска отлагане на влизането на закона.

Прословутият закон, известен под името Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, беше приет малко преди средата на юли миналата година. Двигател на закона в парламента беше Емил Димитров-Ревизоро, но всъщност законопроектът беше подкрепен от депутати от всички партии. Най-големи брожения всъщност предизвика чл. 8 от закона. Там има редица изисквания - уставният капитал за търговците, съхраняващи и транспортиращи горива, да бъде 1 млн. лв. (или активи на стойност поне 1 млн. лева), а имаше предложение беше 3 млн. лева. За всяка бензиностанция се изисква гаранция от, 20 хил. лева, превозвачите на течни горива трябва да предоставят обезпечение от 3 хил. лева за всяка цистерна. Намалени са и изискваната за търговците на бутилки с втечнени газове LPG - дистрибуторите трябва да разполагат с минимум 10 хил. собствени бутилки за съхранение.

От БПГА официално обявиха вчера (10 януари), че е абсурдно вече приет закон да не влиза в сила и обявиха, че това пречи на борбата със сивата икономика. Асоциацията се разгневи и, че никой в КРИБ не ги е уведомил като член, че ще се праща писмо до икономическия министър Емил Караниколов, с което да се иска отлагане на закона. В крайна сметка такова отлагане беше прието от Министерския съвет.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички