Бизнесменът Ивайло Пенчев: Заслужих си подигравки след репликата за заплатите от 700 - 800 лв.


Бизнесменът Ивайло Пенчев: Заслужих си подигравки след репликата за заплатите от 700 - 800 лв.
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

28558

Един репортер от Bulgaria on Air ми зададе въпрос, който не ме вълнуваше. Той искаше да коментирам как живее един човек със заплата 700 лева. Искам да се извиня на хората, които съм засегнал – след това интервю събрах много хейт и част от подигравките си ги заслужавам. Така бизнесменът Ивайло Пенчев, собственик на компанията Walltopia, коментира негативната реакция по свой адрес заради изказването му, че не знае кой получава 700-800 лева заплата в негова фирма. Съгласен съм, че съм парвеню, даде пример Пенчев за обида, която си заслужил.

На Пенчев му се наложи да коментира популярен в социалните мрежи колаж с обява за работа в Walltopia, с обявена брутна заплата от 800 лева месечно. В Летница нивото на заплащане за чистачка е такова, 700-800 лева, каза бизнесменът, обяснявайки, че в обявата терминът "технически сътрудник" значел това. Той беше атакуван, че имало обява от Walltopia и за програмист – за 1000 лева. Няма да си намерите програмист за толкова, категорична беше Ваня Григорова, експерт към КТ "Подкрепа". Нямам близки хора, които да вземат 700-800 лева заплата. Средната заплата в Walltopia е 1860 лева, поясни все пак Пенчев.

Ако бизнесът върви добре, заплатите могат да се качат. Другият фактор за увеличение на възнагражденията е конкуренцията за кадри. В Walltopia заплатите се вдигнаха няколко пъти за 5-6 години заради конкуренцията, уточни бизнесменът пред Нова телевизия.

Същевременно Ваня Григорова изрази тезата, че един човек не може да се договори за нормална заплата и такава договорка става факт само при обединение, т.е. синдикат. Тя даде пример с конкуренцията в туризма, където се търсят кадри от Украйна и Молдова, което не води до по-високи заплати. Никой работодател не плаща доброволно високи заплати, подчерта тя.

Ако не осигурите ниска себестойност на продуктите си, не можете да сте конкурентен. Когато сте работодател, натискате за ниски заплати, като сте синдикалист, искате високи заплати – това е вътрешно противоречие, върху което трябва да се замислим, каза Ивайло Пенчев. Пенчев даде пример за туризма – нека синдикатите направят всичко възможно там да се повиши цената на услугата. Ако искаме да се развива бизнесът, трябва да внасяме кадри – за всички сектори, добави бизнесменът.

Ваня Григорова обаче не се съгласи, давайки статистика от Агенцията по труда с брой регистрирани безработни и брой обявени работни места и как има изключително нисък процент на търсени кадри с висше образование. Пенчев обаче каза, че от регистрираните в Бюрото на труда много хора не умеят да правят неща, които се търсят. Той не е съгласен да има и минимална работна заплата, докато Григорова отвърна, че България има да догонва Европа производителността по отношение на заплатите.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички