Агентът, свързван с отравянето на Сергей Скрипал, е бил в България 3 пъти


Агентът, свързван с отравянето на Сергей Скрипал, е бил в България 3 пъти
Снимка: БГНЕС

2516

Замесен в случая "Скрипал" агент на ГРУ е пребивавал на българска територия три пъти България. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Борисов се срещна тази сутрин с британския посланик Ема Хопкинс и с вътрешният министър Младен Маринов, както и с главния прокурор във връзка с информацията, че един от замесените в случая "Скрипал" е бил в България по времето, когато е бил отровен Емилиян Гебрев - собственик на оръжейната фирма "Емко" и все още собственик на русенския оръжеен завод "Дунарит".

Трима служители на руските служби са обявени за замесени по случая "Скрипал". Двама от тях се подозират като преки извършители, единият - Сергей Федотов, се подозира за помагач. Установено е, че за период от 10 години първите двама не са влизали на българска територия. Третият обаче е пребивавал на българска територия. Федотов е влизал три пъти в България, със самолет на 5 февруари, излизайки от аерогара София със самолет на 22 февруари. Втори път – със самолет в Бургас на 24 април 2015, като е напуснал България на 28 април 2015 в 20,21 ч. отново със самолет. Трето влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 със самолет през аерогара София като на 29 май той заедно с лек автомобил в посока Сърбия е напуснал страната с друг гражданин, обясни Цацаров.

Главният прокурор представи още факти по случая с Емилиян Гебрев, който по същото време беше отровен заедно със сина си.

"На 28 април 2015 година Гебрев, след вечеря с партньори от Полша в София в ресторант в тогавашния хотел "Кемпински-Зографски", се почувствал зле и бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 в такова състояние изпада неговият директор на производство в "Емко", който е откаран в "Токуда", бил е лекуван след това в "Пирогов". На 1 май СГП образува досъдебно производство за опит за убийство. Три дни по-късно, на 4 май, синът на Емилиян Гебрев е приет във ВМА с подобни симптоми. Извършени са химически проби от превозни средства, също са взети проби и в дома на Гебрев, в офиса на "Емко" и т.н. Разпитани са множество свидетели. Иззета е цялата документация от лечебните заведения", поясни Цацаров.

Заключенията от експертизите са показали, че в кафе от кафемашина пред дома на Гебрев и както и в органична материя, повърната храна от неговия син, има следи от хлорпирифос, инсектицид, силно токсичен и който се ползва за борба с вредителите по земеделските култури. Оттук насетне е започнала проверка по всички версии. Хлорпирифос се е съдържал в руколата в салатата, която са консумирали в хотела, но в ниско количество. Разследването е установило категорично, че ползваният препарат е в минимални количества и не може да причини това тежко състояние, в което е бил Гебрев.

Остра интоксикация е заключението за здравословното състояние от експертизата.

През април 2016 г. производството е спряно, защото няма разкрит извършител, отбеляза главният прокурор.

През 2018 Цацаров е поучил писмо от Гебрев, в което той заявява, че през март същата година е извършено покушение срещу Скрипал и неговата дъщеря, и Гебрев има основание да смята, "че отровата в нашия случай българският, е от семейството на Новичок". Гебрев е поискал в молбата си до Цацаров възобновяване на процесуалните действия по неговия случай. Тази молба е постъпила на 11 октомври 2018 година.

"На 12 октомври аз изисках от СДВР спряното досъдебно производство. На 15 октомври разследването бе възобновено", подчерта Цацаров.

Между главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС е било подписано споразумение за създаването на съвместен екип за разследването по случая Гебрев. Това е първият случай, в който е подписано споразумение за съвместен екип на разследване само по едно дело между разследващи полицаи и агенти на ДАНС, както и с участието на прокурори. 13 свидетели са разпитани. На 16 октомври 2018 година пред разследващ полицай Гебрев е дал обяснения, че след инцидента е поръчано изследване във финландска лаборатория.

Незабавно резултатите от това изследване, направено във финландския институт Верифин, са изискани. Изследването потвърждава следи от фосфороорганични съединения, които съдържат определени пестициди. Няма субстанции, свързани със списъка на конвенцията за забрана на химическото оръжие. След това е издадена европейска заповед за разследване, адресирана до британските власти, уточни Цацаров.

До британските власти е изпратено и писмо, на базата на което да се поиска сътрудничество от британската полиция. Гебрев предявява в прокуратурата молбата си на 18 октомври 2018, на следващия ден съм запознал държавното ръководство с твърденията му, обясни още главният прокурор.

Британската позиция

Дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. Британските и българските служби работят съвместно от няколко месеца. Всички партньорски европейски служби вземат сериозно под внимание всякакви обвинения и намеса на руски служби в Европа. Великобритания има своя богат опит, особено във връзка с разследването и представянето на информация по случая "Скрипал". Това заяви британският посланик у нас Ема Хопкинс след среща с премиера Бойко Борисов.

Работим в тясно сътрудничество с българските власти и служби. В момента тече разследване, затова не може да дадем детайли, но работим в съвместен екип и близко партньорство и предстои да установим фактите по този случай. Всички въпроси, свързани с националната сигурност на Великобритания и България са от първостепенна важност за нас, и ще продължим това разследване дори и след Brexit, обясни още Хопкинс.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички